Bever-Kever : Ünnepi receptek
Fehérboros pulykasült lábasban
Egy baby-pulyka melle és
két felső combja, mokkáskanál só, 5 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva,
10 szem bors, fél mokkáskanál szárított majoránna (vagy egy kávéskanál friss).
5 dkg kisebb vöröshagyma (összesen 20 dkg) negyedekre vágva, 3 gerezd fokhagyma,
0,5-1 dl fehérbor.
A melle húsát vedd le két darabban a csontjáról, a két combját pedig a csont
mellett hegyes késsel vágd be. Enyhén sózd be. A szalonnaszeleteket olvaszd
ki egy serpenyőben pörcögősre és a besózott pulykahúst tedd rá. Hagyd megpuhulni
előbb az egyik, majd a másik oldalán is. Szórd közé a borsot, a feldarabolt
hagymát, az összezúzott fokhagymát és a majoránnát. Öntsd hozzá a fehérbort,
és letakarva párold készre a húst. Időnként forgasd meg, hogy egyenletesen puhuljon.
Ha kész, vedd ki és tartsd melegen. A megmaradt szaftját turmix gépben keverd
el simára. Tegyél hozzá egy evőkanál lisztet, és kevergetve forrald fel. Önts
hozzá még 0,5-1 dl fehérbort, egy mokkáskanál fehérborecetet és forrald ki.
A combokat rakd tálra, köréjük rendezd el csinosan a felszerelt pulykamellet.
Szeletelésnél vigyázz, hogy rostjaira merőlegesen vágd fel a húst. Kevés mártással
öntözd meg, a többit mártásos csészébe tedd az asztalra.
Burgonyapürével tálald.
Italául szolgáljon az a zamatos fehérbor, amivel a főzés közben öntözgetted.
Somlói Juhfark is illik hozzá.
Malacaprólék leves
(Gyomornyugtató korhelyleves)
1 malac aprólékja: vese,
lába, nyelve, szíve, füle - ha szeretitek - 1 db babérlevél, 8 szem bors, 1
db szegfűbors (v. szegfűszeg), 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 cikk kelkáposzta,
5 dkg zeller, 2 evőkanál petrezselyemzöld, só, citromlé, tejföl/tejszín, 1 kávéskanál
liszt.
Az aprólékot tisztítsd meg és forró vízbe tedd fel főni. Habját szedd le és
tedd kislángra. Add hozzá a babérlevelet, borsot, szegfűborsot és sózd meg.
A zöldségféléket vágd egyforma csíkokra. Ha a hús félig már puha, rakd hozzá
a zöldségcsíkokat, és gyenge tűzön főzd készre. A lisztet keverd el simára fél
citrom levével, 1-1,5 dl tejföllel - vagy tejszínnel -, és óvatosan kevergetve
öntsd a leveshez. Egy-két percig kevergesd a tűzön, de ne forrjon már. A húsokat
hozzávetőlegesen egyforma darabokra vágva tedd a tálba. Szórd meg finomra vágott
zöldpetrezselyemmel.
|
|