Küldj egy receptet! Szerkeszti:
Dr Kendéné Toma Mária
Pulykaszeletek szokatlanul
6 személyre: 50 dkg pulykamell
csont nélkül, 25 dkg spagetti félbetörve, megfőzve, lecsorgatva, 3 evőkanál
margarin, 25 dkg friss gomba vékony szeletekre vágva, 1 egész vöröshagyma vékony
szeletekre vágva, 0,5 dl liszt, negyed mokkáskanál szerecsen-dióőrlemény, 4
dl csirkehúsleves (kockából is jó), 2,5 dl tej, 5 dkg mozzarella - vagy hasonló
- sajt reszelve, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt és 2 evőkanál petrezselyemzöldje
frissen apróra vágva.
Előmelegítem a sütőt 175-180 fokra. A pulykamelleket 1-1,5 cm széles csíkokra
vágom. Megforrósítom a margarint egy nagy serpenyőben, de csak közepes lángon.
Hozzáadom a pulykát és kb. 4 percenként megkeverve addig sütöm, míg szép pirosas
színe nem lesz. Belekeverem a gombát és a hagymát. Tovább fűzöm, amíg a gomba
megpuhul. Leszórom liszttel, hozzáadom a szerecsen-dióreszeléket, a csirkelevest
és a tejet. Addig főzőm, amíg már nem sűrűsödik tovább. Leveszem a tűzhelyről
és beleszórom a mozzarella sajtot és addig keverem, amíg elolvad. Hozzáteszem
a főtt, lecsorgatott spagettit és kanalanként, vajazott tűzállótálba rakosgatom.
Tetejét megszórom reszelt parmezánnal és petrezselyemmel. Addig sütöm az előmelegített
sütőben, amíg rotyogni kezd. Ez kb. 25-35 percnyi sütést jelent.
Cserszegi fűszerest - amit Woodcutter's Wine néven találsz meg a polcon, és
ennek ellenére magyar, vagy. Ezerjót tölts ki mellé.
Tálas kenőmájas
25 dkg májat, 25 dkg dagadóval,
10 dkg puha füstölt szalonnával, egy tejben megáztatott zsemlét átdarálok, ha
kell kétszer, háromszor. Egy evőkanál margarinon/vajon megdinsztelek egy apróra
vágott vöröshagymát. Hozzáteszek fél mokkáskanálnyi pástétomfűszert. Ennek hiányában
egy db szegfűborsot porrá török, majoránnát morzsolok hozzá és azt szórom a
hagymára. A ledarált májas keveréket a hagymára teszem és kislángon két-három
percig kevergetem. (Ne hagyd ott, mert odaég!) Őzgerincformát kibélelek alufóliával
úgy, hogy alaposan túllógjon mind a két oldalán. Azt megolajozom és kanalanként
beleadagolom a májkrémet. A massza közepébe két-három helyen fakanál nyelével
lyukakat fúrok. Így nagyobb reményem lesz arra, hogy jól átsül és nem lesz túl
egyenetlen. A tetejére lazán visszahajtom a fóliát. Az őzgerincet egy nagyobb
tepsibe teszem és a forma feléig feltöltöm a tepsit vízzel. Negyven percig főzöm
180 fokos sütőben. Hidegen reggelihez, büféasztalra szeletelve és díszítve tálalom.
|
|