 |
|
 |
Küldj egy receptet! /1-2/ |
Küldj egy receptet! Szerkeszti: Dr Kendéné Toma Mária
Gombás borjúcomb
80 deka borjúcomb egészben, 10 deka füstölt szalonna, kávéskanál só, két késhegynyi törött bors, egy fej vékony szeletekre vágott hagyma, 30 deka gomba, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem. A füstölt szalonnát vágd gyufaszál nagyságúra, szórd rá a lábas aljára. A borjúhúst sózd be, törött borssal kend át és tedd rá a szalonnára. Szórd köré a hagymaszeleteket. Erős tűzön pörköld át a húst minden oldalán. Ha a hagyma hamarébb barnulna, vedd lentebb a hőt. Amikor megpirult itt-ott, önts hozzá 1 dl húslevest (kockából is megfelel), és befedve, közepes lángon főzd. Időnként forgasd meg, és ha szükséges, önts még hozzá forró vizet, vagy húslevest. (Bár a hús elég sok levet enged.) 40 perc után jön el az ideje, hogy hozzá tedd a vékony csíkokra vágott gombát és ezzel együtt a petrezselyem zöldjét is. Főzd, amíg a gomba meg nem puhul. Vedd ki a kész húst, hagyd pihenni, a levét pedig forrald be sűrűre. Ne sűrítsd liszttel, legfeljebb egy kevés tejszínnel, ha szükségét látod. Tálaláskor vágd a húst vékony szeletekre, rakd a tál közepére és a mártás egy részét öntsd rá, a maradékot pedig csészében tedd az asztalra. Körítésként zöldséges rizst ajánlanék és tennék az asztalra Traminit is.
Tejfölös csöröge
25 deka liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 2 egész tojás, két evőkanál porcukor, 5 deka vaj, kávéskanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 3 evőkanál tejföl. Keverd el a sütőport a liszttel, a tojásokat, cukrot, vajat, citromhéjat, sót és tejfölt dolgozd össze, és gyúrd tésztává a sütőporos liszttel. Elég puha tésztát kapsz. Takard le fóliával, és egy órát pihentesd. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 3 mm vastagságúra, vágj belőle 3x4 cm-es négyszögeket, a közepüket derelyevágóval lyukaszd ki, egyik sarkukat húzd át ezen a lyukon, és forró zsírban süsd rózsapirosra. Csepegtesd le papírtörölközőn, és még forrón szórd le vaníliás porcukorban. (Legyen annyi olaj a serpenyőben/lábasban, amiben lehetőségük van úszni. Egyszerre vágd ki a tésztát, mert a sütés meglepően gyors. A kis tészták pillanatok alatt felfújják magukat és már fordíthatod is. A második oldal még hamarabb készen van.)
|
|
 |
 |
|
|
 |